Pages

Saturday, October 27, 2018

Travel: Eko-Pelancongan 3V, Kg. Nahaba, Kota Belud

31 Ogos- 1 September 2018
Eko- Pelancongan Villa Valley View (3V), 
Kg. Nahaba, Kota Belud
Facebook: Eko Pelancongan 3V.

Assalamualaikum..


Ohyeahhh! Cuti Hari Merdeka lepas kami sekeluarga together with keluarga besar SnJ went for 2 days 1 night stay di Eko-pelancongan Villa Valley View atau nama pendeknya 3V yang terletak di Kg. Nahaba, Kota Belud. Picnic atau staycation ni di-proposed, planned and managed by Kak Nisa. Thank you Kak Nisa! Kalau bukan dia nda jugalah kami terpegi ni. Bukan selalu tidur 1 malam di tempat baru.


Hai Kinabalu!

Lokasi Eko-Pelancongan ni terletak di Kg. Nahaba. Kalau dari pekan KB, boleh ikut jalan 1) Bypass KB-Ranau atau 2) Jalan masuk ke Kem Paradise. Rasanya lagi senang ikut Jalan Kem Paradise tu sebab signboard setiap Eko-Pelancongan ada termasuklah 3V ni. So dari simpang Kem Paradise ke 3V tu lebih kurang 12 km.


Simpang masuk ke 3V

Masa kami datang gravel masi ni. 

Sampai di 3V, banyak sudah kereta. Nda tau mana mau parking ni. So kalau lambat datang, parking space limited. Option lain kena park di atas, then turun melalui laluan bertangga.


Full house. Pandai-pandai la menyelit untuk parking. 
Pastikan nda menghalang laluan kereta lain

Tak sabar nak mandi sungaiii


Memang ramai pengunjung hari tu. Yala cuti Merdeka kan hehe. Eksaited sudah kami tengok air Sg. Wariu tu, nda sabar mau masuk air. So sebelum masuk, kena bayar yuran masuk iaitu RM 3 untuk dewasa dan kanak-kanak. Pastu kanak-kanak nda ingat berapa, di bawah 3 tahun kali PERCUMA. Untuk kemudahan pondok pula, Kak Nisa sudah book in advance. 6 pondok kena book untuk stay 1 malam di sana. Bawa khemah sendiri pun boleh.


Pondok pendaftaran

Selesai bayar yuran masuk, staf 3V bawa kami ke dalam, tunjuk mana pondok yang kami book. 2 pondok available, yang lain kena guna oleh pengunjung yang datang dari pagi. Dorang nda bermalam tapi untuk kemudahan dorang la kan. So lepas dorang, turn kami la stay di pondok-pondok tu.


Jadi cabaran seterusnya ialah mau bawa barang-barang dari kereta ke pondok tu sebabnya jauh juga perjalanan masuk tu hahaha. Banyak berabis barang diangkut, mau 2 trip juga ulang alik, nasib ada Elly dan Anis. Padahal 1 malam ja stay haha.


On the way ke pondok-pondok penginapan. Sebelah kanan tu ada tandas. 
Yang warna oren tu pun tandas dan tempat mandi

Then akan lalu pondok-pondok ni. Nda ingat ada berapa pondok. 
Ada disedia tempat membakar

Then sampai di pondok yang kami book. Paling hujung.
Slow and steady mami. Kami stay di pondok oren tu. Boleh muat 6 orang

Pondok yang di 'booked'

Sebelum mandi, kami makan dulu. Banyak makanan sedap-sedap.



Lepas tu.. Jom mandi sungai! 
Malas menaip..tengok la gambar-gambar :)


Pengunjung lain yang  ada di 3V

Kanak-kanak riang mandi di sini ja

Sejuk gila air grrrrr~








Ada rakit juga. Jadi rebutan ni haha




Kawasan dalam


Nda tau mau panggil apa ni. Tempat terjun la kali



Aktiviti malam. Makan malam then main regu.


Sepupu sepapat main regu

Selamat pagi!

View bangun pagi hari ni

Aktiviti pagi tu sarapan pagi dan mandi sungai lagi untuk 2 3 jam. Budak-budak la bangun-bangun ja terus mau mandi sungai. Kami pun join la sekali.

Batu-batu

Tengok orang terjun senang ja. Sekali ada dihujung tu, serammm hahaha.
Ada juga orang sambut di bawah, terjun jaaa~

uisehhhh, c daddy!

Boleh tubing juga. Tube tu disewa tapi kuantiti tube limited. Siapa cepat dia dapat

Mummy dapat satu tube. Siok dia mandi manda

Seberang sungai dengan bantuan rakit. Ada area yang dalam, ramai yang x pandai berenang

Then tengahari jam 12 gitu kami check out sudah dari 3V.


Berkemas dan ready untuk balik

Overall, staycation di Eko-Pelancongan 3V ni SUKSES! Satu pengalaman yang menarik sebab kami ni jarang-jarang stay gini. BEST la, lagi-lagi dengan ahli family yang ramai, memang meriah la.

Kemudahan yang ada boleh ditambah dan diperbaiki. Staf 3V baik dan friendly. Next time boleh datang lagi ke sini.

Dannnn next time juga, mau try stay di Eko-pelancongan yang lain yang ada di Kota Belud. Lagi lagi area Melangkap yang ada view Gunung Kinabalu tu.

K la, bye!

No comments:

Post a Comment